برگزاری مراسم گرامیداشت روز جهانی اوزن
برگزاری مراسم گرامیداشت 37 امین سالگرد پروتکل مونترال و روز جهانی اوزن
37 امین مراسم سالگرد پروتکل مونترال و روز جهانی اوزن روز دوشنبه مورخ 26 شهریور 1403 در سالن سرو سازمان حفاظت محیط زیست با حضور معاونت محیط زیست انسانی، مدیر طرح ملی حفاظت لایه اوزن و برخی دیگر از مسئولان عالی رتبه سازمان های همکار برگزار شد.
تخریب لایه اوزن و حفره اوزن از دهه 70 میلادی قرن بیستم دغدغه زیست محیطی گروهی از دانشمندان و از دهه هشتاد میلادی با آشکار شدن ابعاد آن به یک موضوع تهدید کننده جهانی برای حیات و اکوسیستم روی زمین تبدیل شد. ارزش حیاتی این لایه اگر چه پیش از شکل گیری حفره اوزن تا حدی معلوم بود اما تحقیقات کلیدی و آگاهی از ویژگیهای شیمیایی و فیزیکی آن بعد از ظهور این فاجعه زیست محیطی و تهدید افزایش تابش فرابنفش خورشید و احتمال شیوع انواع بیماریهای پوستی و چشمی و سایر پیامدهای ناخوشایند آن در کشورهای در معرض خطر نشر و توسعه یافته است. در قدم نخست 21 کشور دنیا به تصویب کنوانسیون وین در سال 1985 با هدف حفاظت از لایه اوزن و اقدام به تهیه گزارش های علمی از وضعیت موجود این لایه نمودند و در ادامه با توجه به گزارشهای تکان دهنده از کاهش ضخامت لایه اوزن کشورهای بیشتری در 16 سپتامبر 1987 دور هم جمع شدند و موفق به تصویب پروتکل مونترال با 46 عضو گردیدند که در آن به تهیه فهرست انواع مواد مخرب لایه اوزن، سازکارهای کنترلی آن و تاسیس صندوق کمکهای چندجانبه انجامید.
در ادامه فعالیت این معاهده با افزایش همکاری سایر کشورها تعداد عضوها رفتهرفته افزایش یافت و هم اکنون با 197 عضو آنرا می توان بعنوان پرتعدادترین اعضا مشارکت کننده در کنوانسیونها و پروتکلهای زیست محیطی سازمان ملل متحد برشمرد. علاوه بر مشارکت بالای اعضاء، موفقیتهای این معاهده در دستاوردها نیز چشمگیر بوده است. در حال حاضر برآورد میشود تولید و مصرف بسیاری از انواع مواد مخرب لایه اوزن از چرخه مصرف خارج شده و رفتهرفته طبق برآوردها، نرخ موجودی مواد کلر و برم نیز در اتمسفر بدلیل بقا طولانی مدت آن بتدریج در حال کاهش می باشد که تا حذف کامل آن و ترمیم لایه اوزن تا حدود سال 2065 به طول می انجامد.
کشورهای عضو به مناسبت گرامی داشت این موفقیت در شکل گیری این معاهده و دستیابی به بخشی از این اهداف همه ساله در 16 سپتامبر مراسمی تحت همین عنوان برگزار نموده و با سازمانها و نهادهایی که همکاری های فی مابین داشته به ارائه گزارشها، دستاوردها و سایر برنامههای در دست اجرا پرداخته و این روز را گرامی میدارند.
دولت جمهوری اسلامی ایران نیز در سال 1368 شمسی به پروتکل مونترال و کنوانسیون وین پیوست و به دنبال آن اصلاحیه های لندن، کپنهاگ، مونترال و پکن به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و اصلاحیه کیگالی نیز در مجلس محترم شورای اسلامی در حال پیگیری می باشد.
درحال حاضر تلاش و مشارکت جامعه جهانی و اعضای کنوانسیون وین و پروتکل مونترال ضمن ترمیم و بازسازی لایه حیات بخش اوزن درطی نزدیک به چهار دهه و حذف مقادیر چشمگیری از مواد شیمیایی مخرب لایه اوزن در بخشهای مختلف مصرف کننده، تلاشی برای پیشبرد اقدامات اقلیمی را سرلوحه فعالیت های خود از طریق اصلاحیه کیگالی قرار داده است.
وبرای نزدیک به چهاردهه پروتکل مونترال در حفاظت از سلامت انسان، طبیعت، آب و هوا نقش اساسی داشته است و این نقش همچنان ادامه خواهد داشت. ما در تلاشیم تا جهانی بسازیم که در آن همگان، انسان، طبیعت و سیاره زمین حیات رو به رشدی داشته باشند.
در این راستا در چهارچوب فعالیتهای پروتکل مونترال اقدامات لازم زیر انجام پذیرفته است:
* تبدیل خط تولید واحدهای مصرف کننده مواد و تجهیز آنها به تجهیزات تولید محصولات سازگار با لایه اوزن و انتقال فناوریهای مورد نیاز و جایگزینی و بومی سازی آنها.
* اعمال قوانین و مقررات در جهت پایداری فناوریهای جایگزین
* فعالیتهای آموزشی و تنویر افکار عمومی
* نظارت و پایش به هنگام در 31 استان
* همکاری های منطقه ای و بین المللی
* حضور فعالانه در دیپلماسی محیط زیستی به نحویکه مدیر طرح ملی حفاظت لایه اوزن ج.ا.ایران در سال جاری میلادی بعنوان عضو کمیته اجرایی پروتکل مونترال انتخاب شدند.
دفتر طرح ملی حفاظت از لایه اوزن به نمایندگی از سازمان حفاظت محیط زیست و بعنوان یکی از اعضا فعال که از برنامه های زمانبندی شده خود نیز جلوتر میباشد مراسم 37امین سالگرد پیمان پروتکل مونترال برای حفاظت لایه اوزن را که بعنوان نماد بارز زیست محیطی برای اتحاد در سطح جهانی می باشد را با همکاری های بین المللی تحت شعار تلاش برای پیشبرد اقدامات اقلیمی (Advancing Climate Action) به پاس پایه گذاری این کنش جمعی جهانی برگزار نموده که علاوه بر مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست، نمایندگانی از نهادهای اجرایی بین المللی UNDP ، UNIDO،UNEP، نمایندگان وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی،گمرک جمهوری اسلامی ایران، وزارت صمت، سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور و همچنین نمایندگان امور اوزن در استان ها و مدیران شرکت ها و واحد های تولیدی نیز در آن شرکت داشتند.
ارایه گزارشی از فعالیت دفتر طرح ملی حفاظت لایه اوزن توسط مدیر طرح ملی حفاظت لایه اوزن، قرائت پیام دبیرکل سازمان ملل متحد بمناسبت روز جهانی اوزن توسط نماینده آژانس اجرایی UNDP، سخنرانی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست و همچنین ارائه سخنرانی و گزارشهای از همکاریهای بین سازمانی توسط سایر نمایندگان فوق الاشاره زینت بخش مراسم امسال بود. این مراسم از ساعت 00/08 صبح الی 00/12 ادامه داشت است.