لایه اوزن در مسیر بهبودی و اجتناب از گرمایش جهانی حداکثر 0.5 درجه
به گزارش خبری برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد در ابتدای سال 2023، لایه اوزن در مسیر بهبود طی چهار دهه قرار داشته و با حذف تدریجی مواد شیمیایی مخرب لایه اوزن در جهان، همزمان تلاشهای اثربخشی برای کاهش تغییرات آب و هوایی صورت گرفته است.
به گزارش خبری برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد در ابتدای سال 2023، لایه اوزن در مسیر بهبود طی چهار دهه قرار داشته و با حذف تدریجی مواد شیمیایی مخرب لایه اوزن در جهان، همزمان تلاشهای اثربخشی برای کاهش تغییرات آب و هوایی صورت گرفته است.
این نتیجه گیری هیأت متخصصان تحت حمایت سازمان ملل است که در 103اُمین نشست سالانه انجمن هواشناسی ارائه شد. این پنل با بررسی فناوری های جدید مانند مهندسی زمین برای اولین بار، در مورد تأثیرات ناخواسته بر لایه اوزن نیز هشدار داده است.
-------------------------------
لایه اوزن در مسیر بهبودی کامل
گزارش ارزیابی چهار ساله پروتکل مونترال در مورد مواد مخرب لایه اوزن تحت حمایت سازمان ملل متحد، که هر چهار سال یکبار منتشر می شود، خروج تقریباً 99 درصد از مواد ممنوعه تخریب کننده لایه اوزن را تأیید می کند. بنابراین پروتکل مونترال در محافظت از لایه اوزن موفق بوده و منجر به بازیابی قابل توجه لایه اوزن در استراتوسفر فوقانی و کاهش قرار گرفتن انسان در معرض تابش زیانبار فرابنفش (UV) خورشید شده است.
اگر سیاستهای فعلی ادامه داشته باشد، انتظار میرود که لایه اوزن تا حدود سال 2066 در قطب جنوب، تا سال 2045 در قطب شمال و تا سال 2040 برای بقیه سرزمینها به میزان سال 1980 (قبل از ظهور حفره بزرگ اوزن) بازگردد. تغییرات در اندازه حفره اوزن قطب جنوب، به ویژه بین سالهای 2019 تا 2021، عمدتاً به دلیل شرایط جوی بوده است. با این وجود، حفره اوزن قطب جنوب به آرامی از سال 2000 از نظر مساحت و عمق بهبود یافته است.
«بر اساس آخرین گزارش چهارساله که روند ترمیم لایه اوزن در مسیر صحیح قرار داشته، خبر مسرت بخشی است. تاثیر پروتکل مونترال بر کاهش تغییرات آب و هوایی را نمی توان بیش از حد مورد تاکید قرار داد. مگ سکی (Meg Seki)، دبیر اجرایی دبیرخانه اوزن برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد، گفت: طی 35 سال گذشته، این پروتکل به یک قهرمان واقعی برای محیط زیست تبدیل شده است. ارزیابیها و بررسیهای انجامشده توسط پنل ارزیابی علمی، از بخشهای مهم کار این پروتکل باقی میماند که به اطلاعرسانی به سیاستگذاران و تصمیمگیران کمک میکند.»
-----------------------
تاثیرات بر تغییرات آب و هوایی
ویرایش دهم پنل ارزیابی علمی، اثرگذاری مثبتی را که این معاهده پیش از این بر آب و هوا نشان داده، دوباره تأکید میکند. یک الحاقیه دیگر در سال 2016، که به عنوان اصلاحیه کیگالی در پروتکل مونترال شناخته می شود، مستلزم توقف تدریجی تولید و مصرف بسیاری از هیدروفلوئوروکربن ها (HFCs) است. هیدروفلوئوروکربن بطور مستقیم اوزن را تخریب نمی کنند، اما گازهای موثری برای تغییرات آب و هوایی هستند. پنل ارزیابی علمی گفت که برآورد می شود این اصلاحیه تا سال 2100 از 0.3 تا 0.5 درجه سانتیگراد از گرم شدن کره زمین جلوگیری کند (این شامل سهم انتشار HFC-23 نمی شود).
پروفسور پتری تالاس (Petteri Taalas) دبیر کل سازمان جهانی هواشناسی اشاره داشته که اقدامات حفاظتی از لایه اوزن توسط این پروتکل الگویی کارا برای اقدامات کنترل اقلیمی است. موفقیت ما در حذف تدریجی مواد شیمیایی مخرب لایه اوزن به ما نشان می دهد که برای دور شدن از سوخت های فسیلی، کاهش گازهای گلخانه ای و در نتیجه محدود کردن افزایش دما، چه سیاستهایی به عنوان یک موضوع فوری را می توان و باید اجرا نمود.
آخرین ارزیابی بر اساس مطالعات گسترده، تحقیقات و داده های گردآوری شده توسط یک گروه بزرگ بین المللی از کارشناسان، از جمله سازمان جهانی هواشناسی (WMO)، برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (UNEP)، اداره ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده (NOAA)، سازمان ملی هوانوردی و فضایی ایالات متحده (NASA) و اتحادیه اروپا انجام شده است.
------------------------------------
مهندسی زمین
برای اولین بار، پنل ارزیابی علمی اثرات بالقوه افزودن عمدی ذرات معلق در هوای لایه استراتوسفر که به عنوان تزریق آئروسل استراتوسفری (SAI) شناخته می شود، روی اوزن را مورد بررسی قرار داد. SAI به عنوان یک روش بالقوه و قابل استفاده برای کاهش گرمایش آب و هوا با افزایش بازتاب نور خورشید از سوی برخی مراکز علمی پیشنهاد شده است. با این حال، این هیأت هشدار می دهد که پیامدهای ناخواسته SAI "همچنین می تواند بر دمای استراتوسفر، گردش و تولید اوزن و نرخ تخریب و حمل و نقل تاثیر گذار باشد که باید احتیاط لازم در بکارگیری این روش با کسب اطمینان های دقیق علمی همراه باشد."
انتهای پیام